Sla navigatie over

Lier zet Vlaamse topstukken in de kijker

Naar aanleiding van het twintigjarig bestaan van het decreet om de topstukken te beschermen, lanceren de Vlaamse overheid en museumPASSmusées een campagne om iedereen uit te nodigen de topstukken in de  buurt of verder weg te ontdekken.

Twaalf objecten uit Lier staan op de Vlaamse topstukkenlijst. Twee ervan worden van 27 oktober tot 27 februari tentoongesteld in de expo “Zeldzaam en Onmisbaar” van  het MAS  in Antwerpen. Vier zijn in dezelfde  periode  te bewonderen in het stadsmuseum. De overige zes objecten worden met zorg bewaard.

Een overzicht van de Lierse topstukken:

Cantoortje met geborduurde taferelen uit de Metamorfosen van Ovidius uit het midden van de 17de eeuw. De kunstkast is een zeldzaam voorbeeld van een kast met geborduurde taferelen. Dat de composities ontleend zijn aan prenten van Crispijn van de Passe uit 1602 en 1606, geeft aan de kast een belangrijke schakelwaarde.

Kazuifel met annunciatie, tweede helft 17de eeuw . Bijzonder aan deze kazuifel is het geborduurde medaillon op het rugkruis. De polychromie en het weergegeven perspectief zijn van een hoge artistieke kwaliteit.

Reiskazuifel, eerste helft 18de eeuw uit dezelfde collectie.Deze kazuifel  is dubbelzijdig afgewerkt en door de ouderdom heel zeldzaam.

Reliekschrijn van Sint-Gummarus, in zilver gesmeed door Wierick Somers, 1681; reliekboom, in zilver gesmeed door Johannes de Fallais, 1665 (collectie Sint-Gummarusekerk Lier). Het schrijn is een samenwerking van zilversmid Wierick Somers en beeldhouwer Lodewijk Willemsens. Somers toont zich een grootmeester in het bewerkten van de zilverplaat. De taferelen uit het leven van Gummarus zijn in een dynamische, barokke stijl weergegeven. Willemsens snijdt de vier leeuwen die het schrijn dragen.Wegens de restauratiewerkzaamheden in   de kerk , staat het schrijn  in 2023 en 2024 opgesteld in het museum.

Het stadsmuseum organiseert 10 december en 28 januari  om 10.30 u. een instaprondleiding  voor individuele bezoekers . Inschrijven  kan via www.stadsmuseumlier.be.

Tijdens kinderkunstendag  van zaterdag 19 november biedt het museum verschillende doe-activiteiten aan bij de tentoongestelde topstukken. Doorlopend en gratis.

Info: www.stadsmuseumlier.be.

 

Meest recente berichten

Plaats als eerste een reactie

Controleer je email om je profiel te activeren

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder