Sla navigatie over

4 september 1944: Lier bevrijd!

De bevrijding van Lier werd grondig voorbereid door het verzet, grondiger dan uiteindelijk nodig bleek wegens de snelle opmars van de geallieerde troepen en de geringe weerstand van de vluchtende Duitse bezetter. Op het grondgebied van Lier vond geen enkel gevecht plaats.

Twee Lierenaars lieten nochtans het leven: een twaalfjarige jongen die geraakt werd door vluchtende Duitsers en een lid van de Witte Brigade die trachtte Duitsers te arresteren.

De eerste dagen na de bevrijding bevond de stad zich in een chaotische situatie : niemand was nog echt de zaak meester. Slechts langzaam zou de controle en de rust weerkeren.

Oorlogsburgemeester Alfred Van der Hallen voelde de grond onder zijn voeten heet worden. Op 4 september bevond hij zich echter nog op het stadhuis. Op die dag overhandigde hij aan een schepen een brief voor zijn voorganger burgemeester Van Cauwenbergh waarin hij hem meedeelde dat hij zijn ambt als burgemeester opnieuw aan Van Cauwenbergh overdroeg. Hij wenste hem rustiger tijden toe dan hij zelf beleefd had en vertrok naar Antwerpen waar hij zou onderduiken.

Burgemeester Van Cauwenbergh nam opnieuw het burgemeesterschap van Lier op en feliciteerde de Lierenaars met hun “kranige en vaderlandslievende houding”.

Op 6 september kon het vooroorlogse college van burgemeester en schepenen opnieuw bijeenkomen in zijn oorspronkelijke samenstelling.

Een verschrikkelijke periode van 4 jaar oorlog kwam ten einde. Velen hadden hun leven gelaten, ook Lierenaars, soldaten en burgers. Zij gaven hun leven voor vrijheid, vrede en een toekomst zonder geweld.

Wij zijn hen veel eer verschuldigd. Vandaag moeten we hen gedenken en hen dankbaar zijn voor hun strijd en hun opoffering!

Meest recente berichten

Plaats als eerste een reactie

Controleer je email om je profiel te activeren

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder