Sla navigatie over

‘De Laatste zit’ in de voormalige Rijksnormaalschool Lier

Tijdens ‘De laatste Zit’ worden drie unieke tentoonstellingen georganiseerd, een virtual reality projectie en muzikale optredens in de gebouwen van de vroegere school.

In de eetzaal van de school vindt u de Normaalschool in beeld en verhaal. De RNS Lier was de eerste Vlaamse normaalschool. Ze werd in 1816 opgericht door koning Willem I tijdens het Nederlandse bewind als Rijkskweekschool. Na de hervorming van het hoger onderwijs in Vlaanderen van 1995 was het een vestigingsplaats van de Artesis Hogeschool Antwerpen. Gezien de verouderde infrastructuur sloot de school in 2012 haar deuren.

De leerkrachten keramiek van 32 Vlaamse academies stellen tentoon in verschillende ruimtes op het gelijkvloers. Ze gaan elk op hun eigen manier in dialoog met de site. Hun leerlingen werkten één groot tegeltableau uit, gemaakt met zelfgedolven klei uit de eigen streek. De tegels liggen als een 3-dimensionaal landschap op de speelplaats.

De academies uit Aalst, Aarschot, Anderlecht, Arendonk, Asse, Berchem, Eeklo, Geel, Geraardsbergen, Halle, Hamme, Hasselt, Heist op den Berg, Herentals, Hoogstraten, Hove, Ieper, Koksijde, Leuven, Lier, Mechelen, Mol, Dendermonde, Maasmechelen, Nijlen, Oudenaarde, Sint-Niklaas, Sint-Truiden, Tielt, Waarschoot, Waasmunster, en Wetteren stellen tentoon.

Het zevende raam in de tentoonstellingsruimte is anders dan de andere. Het is een raam en tegelijkertijd is het een kader. Een raam is om door te kijken: vooruit en achteruit, naar binnen en naar buiten. Dat is wat “De Laatste Zit” wil doen tijdens dit project en wat ook verdergezet wordt in “Het zevende raam”. Een kader brengt structuur in chaos en is bij uitstek geschikt om kunst te tonen. De rode draad doorheen deze tentoonstelling is deconstructie/reconstructie, naar analogie met het stadsvernieuwingsproject dat op deze site gerealiseerd zal worden. Alle kunstwerken die hier getoond worden werken dan ook op de een of andere manier met materialen die opnieuw gebruikt worden, al dan niet met een nieuwe betekenis of invulling.

Virtual Reality is een 360-graden-omgeving die via een speciale VR-bril te bekijken is. De gebruiker ziet en hoort een levensechte ervaring. In de Normaalschool kan je kennismaken met een gloednieuw VR-project om je in te leven in het verleden van de school.

De laatste zit is nog te bezoeken op 28 en 29 april en op 5 en 6 mei telkens van 10 tot 17.30u.

Meest recente berichten

Plaats als eerste een reactie

Controleer je email om je profiel te activeren

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder