Sla navigatie over

‘Normalistenroute ’ biedt historische evocatie van Rijksnormaalschool in woord en beeld

 

In aanwezigheid van burgemeester Verwaest en de schepenen Leyzen en Lambrechts stelde Hannelore Vermassen,directeur van de Kwekerij Lier de “Normalistenroute” voor in het Lectoraat, de voormalige feestzaal van de Normaalschool in de Berlaarsestraat. Ook het bestuur van de Koninklijke Oud-studentenbond  tekende present. Zij hebben aan de “Normalisten route” hun medewerking verleend.

De korte route biedt bezoekers  historische en  artistieke duiding via  13 QR-codes verspreid in de gebouwen van de incubator. De bezoeker kan de QR-codes scannen  met een smartphone. Hij  krijgt zo  een inkijk in het schoolleven op deze unieke site door middel van audiofragmenten & (archief)beelden. Verder  spreken street art kunstenaars Joachim Lambrechts en Susanna Ingignoli  in 2 Xtra Normalstops evenals schrijver-dichter Tom Mariën de bezoekers  bij hun kunstwerken die er geïntegreerd werden.

De Rijksnormaalschool opende in 1817 als Rijkskweekschool. Het was het oudste openbare opleidingsinstituut voor onderwijzers in de toenmalige Zuidelijke Nederlanden. In 1946 kwam ook de opleiding voor regenten erbij.

Voor Vermassen  blijft het belangrijk de rijke geschiedenis van zo’n unieke plek levend te houden. “Elkaar opvolgende directies en vele docenten die hier de onderwijzers en regenten vormden, wisten met verve in te spelen op wat wetenschappelijk de “romantische denkfase” van leerlingen wordt genoemd. Jongeren blijken immers een grote nood  hebben aan meeslepende verhalen en spannende ontdekkingen. Als historica van opleiding, weet ik dat dié leerkrachten of latere professoren die ik mij nog voor de geest kan halen, vaak de meest begenadigde vertellers waren die een klas of een hele aula wisten mee te slepen. Mensen denken in verhalen. Een verhaal blijft het meest didactisch instrument om meerwaarde te geven aan historiek. Vandaar onze Normalistenroute, “ vertelt Hannelore.

Ze ging te rade  bij bevoorrechte getuigen als Herman Bonné,Herwig Geuens en Jos Thijssen,  bestuursleden van de Koninklijke Oud-studentenbond van de Rijksnormaalschool Lier.“De fragmenten uit het schoolreglement van 1938, voorgelezen door Hedwig Geuens en enkele citaten uit zijn publicatie ‘Bondsdagen’ door  auteur Walter Van den Broeck zelf voorgelezen tijdens het interview dat ik enkele maanden geleden van hem mocht afnemen.En last but not least, dit alles hadden we de bezoeker zich niet zo goed kunnen laten voorstellen, als we geen beroep hadden kunnen doen op het fascinerende fotoarchief van archivaris Herman Bonné,”’ besluit  directeur Vermassen.

Meest recente berichten

Plaats als eerste een reactie

Controleer je email om je profiel te activeren

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder