De opgeleide hond loopt de hele dag vrij rond op de afdeling(en) en zal enkel de bewoners benaderen die hierom vragen en dit waarderen.
De animator staat zelf in voor de verzorging van de hond . Hij zal het dier via het programma opleiden tot therapiehond om hem in te zetten in het animatiebeleid in WZC Paradijs. De opleiding kost het OCMW 1.780 euro. "Het inzetten van een therapiehond in het animatiebeleid is een enorme meerwaarde in het aanbod van het WZC . Een hond brengt bewoners bij elkaar, waardoor ze makkelijker uit hun sociaal isolement geraken.," zegt OCMW voorzitter Marleen Vanderpoorten.
Wetenschappelijk onderzoek heeft ook aangetoond dat het aaien van een hond positieve effecten heeft op het welbevinden van bewoners van woonzorgcentra. De aanwezigheid van een hond zorgt voor een huiselijke sfeer. Bovendien kan het animatiebeleid de therapiehond inzetten als ondersteuning bij verschillende soorten activiteiten op alle afdelingen, inclusief deze voor personen met dementie. Ook tijdens de sessies kinesitherapie, ergotherapie en revalidatie kan er met de hond gewerkt worden.