Sla navigatie over

Aan tafel in 1-2-3 euro

“Het project ‘Aan tafel in 1-2-3 euro’ richt zich op gezinnen met kinderen die het financieel moeilijk hebben, maar die toch gezond en gevarieerd willen koken. Op dit moment worden mensen in armoede via het OCMW doorverwezen naar de sociale kruidenier van vzw Goed Gevoel, “ zegt OCMW voorzitter Marleen Vanderpoorten.

“Het project ‘Aan tafel in 1-2-3 euro’ wil breder gaan. Met dit project wil het OCMW mensen bereiken voor wie de stap naar de sociale kruidenier te groot of praktisch niet haalbaar is, zoals werkende mensen met financiële problemen, alleenstaande ouders met kinderen,…”, vertelt de voorzitter.

Een OCMW-medewerker informeert mogelijke deelnemers over het project. Zij kunnen dan vrijwillig beslissen al dan niet deel te nemen. Na inschrijving ontvangen ze tweewekelijks een receptenboekje met zes eenvoudige en gevarieerde recepten. Ieder recept kost de deelnemer maximaal 1, 2 of 3 euro per portie.

De recepten zijn telkens samengesteld voor 3 grote porties en berekend op de aankoop van een volledige verpakking van een product. Er wordt gewerkt met seizoensproducten en voor kinderen staan er tips in om te helpen met koken. Bovendien wordt er gebruikgemaakt van visuele voorbeelden om de juiste producten in de winkel te herkennen.

Door het laten scannen van hun Xtra-kaart hebben de deelnemers een garantie dat deze recepten hun nooit meer dan 1,2 of 3 euro per portie kosten gedurende een periode van 2 weken. Deze prijsgarantie is verbonden aan de persoonlijke Xtra-kaart waardoor men volledig anoniem blijft aan de kassa. Er zijn per trimester ook gratis handige producten te verkrijgen zoals bijvoorbeeld een brooddoos of schilmesje.

Vanuit sociale organisaties kreeg de Colruyt Group regelmatig vragen tot steun in natura. Zij wilden iets ondernemen dat paste binnen hun visie van werken op lange termijn, onafhankelijkheid en duurzaamheid. Zo ontstond het project ‘Aan tafel in 1-2-3 euro’ in samenwerking met het OCMW van Kortrijk. Vanaf 2017 werd het project uitgerold in andere gemeenten en steden. Ook het OCMW Lier zal hier nu aan deelnemen. Het project gaat van vandaag van start , ‘de internationale dag van verzet tegen armoede’.

Meest recente berichten

Plaats als eerste een reactie

Controleer je email om je profiel te activeren

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder