Weggebruikers zijn vaak gefrustreerd omdat anderen zich niet aan de verkeersregels houden. Die frustraties kunnen enkel verdwijnen als iedereen respect toont voor elkaar en voor de wegcode.
Autobestuurders moeten voldoende afstand ( minimum 1 meter) houden van de fietser in smalle straten, en fietsers moeten de ruimte van de voetgangers respecteren. De stad is verder in gesprek met De Lijn om hun chauffeurs te sensibiliseren ook hun steentje bij te dragen.
Eind vorig jaar keurde de gemeenteraad het fietsbeleidsplan goed. Het zet een reeks uitgangspunten uit waaraan concrete maatregelen en acties worden gekoppeld zoals investeren in veilige fietspaden, het fietsnetwerk uitbreiden met fietsostrades, invoeren van fietsstraten, voorzien in voldoende fietsparkeermogelijkheden.
Er is ook aandacht nodig voor educatie. Met het fietsexamen voor de leerlingen van het 6e leerjaar lager onderwijs leren jonge fietsers zich veilig door de stad verplaatsen. Ze ontvangen na hun examen alvast een fietsplaatje om aan hun tweewieler te hangen. Ze zijn vanaf dan expert in het geven van voldoende ruimte en vragen dat langs die weg ook aan bestuurders.
Wie zelf ook graag een reflecterend fietsplaatje, wenst , kan zijn exemplaar zolang de voorraad strekt vanaf 2 mei bekomen aan het onthaal van het stadskantoor (Paradeplein 2) of bij Fietspunt aan het station (Leopoldplein 32).
Vorig jaar zette Lokale Politie Lier, samen met de gemeenschapswachten, al in op extra controles op fietsgedrag. De politie merkte immers dat het voor fietsers niet altijd duidelijk is wat mag en niet mag. Enkele aandachtspunten die in de kijker gezet werden: fietsen in de verboden richting, op het voetpad, in de voetgangerstunnel, gebruik van smartphone en niet stoppen aan een zebrapad. De extra controles worden de komende maanden herhaald.