Sla navigatie over

Beeldengroep Arend en Gems siert Lierse stadhuis

In aanwezigheid van het schepencollege  werd op de 80ste verjaardag van zijn overlijden op 6 juli 1944  de gerestaureerde beeldengroep ‘De arend en de gems’ van kunstsmid Lodewijk Van Boeckel (1857-1944) in het Lierse stadhuis plechtig ingehuldigd.

Schepen Sabine Leyzen heeft  op verzoek van vele Lierenaars  van bij de start haar schouders gezet onder dit project.

De kopersmeedwerken  met ijzeren binnensteunen waren voorheen geplaatst in de tuin van de voormalige stadskantoren in de Brouwerijstraat en later in de tuin tussen de Zimmertoren en het Zimmerpaviljoen. Eind jaren 1990 werden ze overgebracht naar het stadsmagazijn.

De stad  liet de iconische beeldengroep  restaureren.Een eerdere restauratie vond plaats in 1988 en onderzoeken in 2007 toonden aan dat intensieve restauratie nodig was om de beelden buiten op te stellen. De corrosie van het ijzeren binnenwerk was  zo ver gevorderd dat de beelden in buitenomstandigheden riskeerden onder eigen gewicht te bezwijken.

De huidige behandeling  van reiniging, nieuwe bevestigingssystemen en het bijwerken van epoxyvullingen en schade is gericht op niet-invasieve conservatie  om ze binnen te plaatsen. Daarnaast zijn een nieuwe sokkel en presentatie ontworpen. Het totale prijskaartje bedraagt 24.442 euro.

De gerestaureerde beelden krijgen  nu een definitieve plaats  in de inkomhal van het stadhuis, samen met twee andere kunstwerken  van Van Boeckel: ‘Gevecht van de arend met de draak’ en ‘Arend met slang’. Op de bovenverdieping  in het stadhuis wordt deze selectie aangevuld met 2 uilen, 3 hanen en  een reiger met boom.

 

Meest recente berichten

Plaats als eerste een reactie

Controleer je email om je profiel te activeren

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder