Sla navigatie over

Bezoek Lier tijdens Open Monumentendag

Open Monumentendag Lier neemt je mee langs enkele erfgoedlocaties die de voorbije jaren een nieuwe invulling kregen of die vandaag nog midden in hun transitie naar herbestemming zitten. Open Monumentendag vindt  plaats  op zondag 10 september van 10 tot 17 uur.  

Lier heeft als relatief kleine stad een enorme hoeveelheid erfgoed op haar grondgebied. De tijd staat echter niet stil, de ruimte is schaars en er is nood aan een nieuwe invulling voor heel wat historische gebouwen. Op die manier kunnen de vaste wil om waardevol erfgoed te behouden voor volgende generaties en de veeleisende behoeften van het leven anno 2023 met elkaar verzoend worden.

Historische gebouwen krijgen zo een fijne herbestemming en een nieuw leven: wonen, werken, vergaderen, ontspannen, … Het kan allemaal in erfgoed. 

“Je kan  op ontdekking in het vroegere Het Schaekberd, CC Vredeberg, de Lierse Maatschappij voor Huisvesting, de voormalige Rijkswachtkazerne en Hof van Santhoven. En in  het begijnhof kan je,  na reservering, een werfbezoek brengen aan enkele woningen,  licht  schepen van Patrimonium en onroerend erfgoed Sabine Leyzen toe.

“Tegenover het begijnhof vind je vijf pittoreske witte huisjes, tussen 1763 en 1778 gebouwd door het Sint-Antoniusgodshuis. De stad neemt met deze woningen deel aan een project van de Vlaamse Overheid rond coöperatief wonen. 

Wil je meer weten over coöperatief wonen, heb je interesse om ooit zelf te wonen in een erfgoedpand of ben je nieuwsgierig hoe het er vanbinnen uitziet? Ga dan zeker even langs in het huisje op nr. 38,” besluit schepen Leyzen. 

Op visitlier.be vind je een kort overzicht van de activiteiten in Lier. Haal je brochure bij Visit Lier (stadhuis, Grote Markt).

Meer informatie vind je op de website van Open Monumentendag.

Meest recente berichten

Plaats als eerste een reactie

Controleer je email om je profiel te activeren

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder