In het stadhuis werd zaterdag onder ruime belangstelling de herwerkte uitgave van het bijzonder rijk gedocumenteerde boek van auteur en Lierenaar Wim Govaerts officieel voorgesteld. Een initatief van de vereniging Recht en Vrijheid in samenwerking met de Stad.
Volgens voorzitter van R&V Edith Van den Broeck is het boek een stevig onderbouwde geschiedschrijving die ons eraan herinnert dat de prijs voor onze burgerlijke vrijheden hoog was. Ook in een kleine provinciestad aan de Nete.
Dimitri Roden belichtte hoe het er vanuit geschiedkundig standpunt aan toeging in België tijdens en na de bevrijding.
Roden proveerde tot Doctor in de sociale en militaire wetenschappen aan de Koninklijke Militaire School op een proefschrift over de Duitse repressie in bezet België.
Auteur Wim Govaerts (1965) luisterde als kind naar de oorlogsverhalen uit zijn eigen familie en die vormden een basis van zijn interesse.
In de afgelopen dertig jaar had hij nog het voorrecht om vele ooggetuigen te spreken en betrokken families van de slachtoffers te bezoeken. Met hun verhalen trok hij verder naar archieven, tot in de verre uithoeken van de wereld. Maar ook letterlijk in het veld achter de hoek speurde hij naar sporen van de oorlog. Het leverde ongekende beklemmende verhalen en uniek fotomateriaal op. De lange zoektocht van vele jaren werd samengebundeld in die boek Lier 40-45.
In haar slotwoord opperde voorzitter Van den Broeck : "Oorlog is geen afgesloten hoofdstuk. Het is dichterbij dan we denken. Wapens zijn nooit de oplossing maar vrijheid is niet vanzelfsprekend! Laat ons dat nooit vergeten! En eindigde met een citaat van Alexis de Tocqueville :
"Wanneer het licht van het verleden het heden niet verlicht , gaat de mensheid vooruit in duisternis! ".
In het stadhuis kon men zaterdag ook de tentoonstelling met materiaal uit de privécollectie van de auteur bezoeken.
Het boek van Wim is aan 37€ te koop in De Standard Boekhandel.