Sla navigatie over

Eikenprocessierupsen zorgen weer voor overlast

De rupsen zijn in die periode over het hele lichaam voorzien van talrijke brandharen. De microscopisch kleine brandharen kunnen de huid irriteren. Wanneer de haartjes met de wind worden meegevoerd, kan je ook last krijgen van irritatie van ogen en luchtwegen.

De klachten kunnen 1 tot 2 weken aanhouden, maar verdwijnen meestal vanzelf.??Wie in contact komt met de haartjes , spoelt en wast de huid of ogen goed met water. Vlak na de blootstelling kan je de huid ‘strippen’ met plakband om de brandhaartjes te verwijderen. Was je kleding zeer grondig met water en zeep .

Bij lichte symptomen is geen behandeling nodig. Hevige jeuk? Raadpleeg je apotheker voor anti-jeukmiddelen. Bij ernstige klachten en ademhalingsproblemen, ga je best langs bij je huisarts.

Meer informatie over de gezondheidseffecten van de eikenprocessierups vind je op www.eikenprocessierups.be.

De provincie Antwerpen meldt dat er dit jaar ongelooflijk veel rupsen zijn, waardoor aannemers overbevraagd zijn. De provincie adviseert altijd enkel te bestrijden in de bebouwde kom of op andere publieke plaatsen zoals langs wandel- of fietswegen.

In natuur- of bosgebieden wordt het biologisch evenwicht normaal gezien behouden via de natuurlijke vijanden en ondervindt de mens er weinig hinder van. Geen maatregelen nemen is dan het meest milieuverantwoordelijke beheer. 

Heb jij er gespot op het openbaar domein? Laat het de stad weten via www.lier.be, zoek op ‘processierups’.

Processierupsen in je eigen tuin moet je zelf laten bestrijden. Meer info hierover en een lijst van aannemers vind je op de website van de provincie via http://bit.ly/BestrijdenProcessierupsen

Meer informatie via www.provant.be/eikenprocessierupsen of www.eikenprocessierups.be.

Meest recente berichten

Plaats als eerste een reactie

Controleer je email om je profiel te activeren

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder