Sla navigatie over

Heropening gerenoveerd Buyldragershuisje

In aanwezigheid van burgemeester R. Verwaest en schepen van Patrimonium en Onroerend Erfgoed  Sabine Leyzen  heropende    na een grondige renovatie  het historische Buyldragershuisje aan  het Felix Timmermansplein . 

“Het was tijd voor een grondige renovatie van dit stukje beschermd stadsgezicht”, zegt Björn Gielen, eigenaar van café Sint-Gummarus. “We namen de renovatiewerken voor onze rekening, in overleg met het stadsbestuur en de dienst Erfgoed. Het Buyldragershuisje zal deel uitmaken van onze zaak en open zijn voor het publiek.”

De schoorsteen en het ventilatiekanaal werden vernieuwd om een kachel te plaatsen. De elektriciteit werd gemoderniseerd en pleister- en houtwerk werden hersteld en opnieuw geschilderd. Bovendien zijn de meters ingekast, is de natuurstenen vloer hersteld en werd alles opnieuw bemeubeld met knusse banken en kleine bistrotafeltjes. 

Er staat ook een gipsen beeld dat door een hobbybeeldhouwer werd geschonken na de vorige renovatie. Aan de muren hangen twee reproducties van oude affiches van de Sint-Gummarusfeesten. Ontwerpstudio Balou ontwierp ook een paneel dat de geschiedenis van het Buyldragershuisje vertelt

Het woord "buyldrager" vindt zijn oorsprong in het Antwerps en Liers dialect en verwijst naar de dappere dokwerkers uit het verleden. In de 18de eeuw verzamelden deze sterke mannen zich in het oorspronkelijke huisje, dat een zolderverdieping had die de Brouwersvliet overspande. Hun verantwoordelijkheid was het laden en lossen van schepen. In die tijd floreerde de handelshaven van Lier.

Het huisje stond oorspronkelijk langs "het Steen" of de "Bakkerstoren" aan de kade van de Vismarkt, tegenwoordig op het huisnummer 9. In 1845 werd het plein aangelegd langs de Kleine Nete en kreeg het de naam van de voornaamste handelsactiviteit die daar plaatsvond.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het plein grotendeels verwoest, maar het "Buyldragershuisje" en "het Steen" bleven overeind.

In het begin van de 20ste eeuw werd het huisje zelfs gebruikt voor de verkoop van vis door Albert Schöller. Helaas werd het huisje in 1958 afgebroken om plaats te maken voor de uitbreiding van de viswinkel. Gelukkig werd het in 1963 door Rik Schöller herbouwd en geschonken aan de stad  als een apart paviljoen op het Felix Timmermansplein.

Na de schenking aan de stad heeft het huisje verschillende bestemmingen gehad. Maar het stond ook jarenlang leeg en diende als opslagruimte. Ruim tien jaar geleden werd het huisje, op verzoek van de Lierse stadsgidsen, weer toegankelijk gemaakt. Met een beperkt budget en enkele kleine opknapwerkzaamheden heropenden café Sint-Gummarus en de dienst Toerisme het huisje. Nu was het tijd voor een grondige renovatie.

 

Meest recente berichten

Plaats als eerste een reactie

Controleer je email om je profiel te activeren

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder