Sla navigatie over

Historische Koningsramen sieren weldra terug St. Gummaruskerk

De restauratie van de 15e eeuwse kunstglasramen, ook wel de Koningsramen genaamd, uit het hoogkoor maakt deel uit van het  huidige restauratieproject.  De gebrandschilderde glasramen zijn van een uitzonderlijke universele waarde 

Naar aanleiding van de blijde intrede van Karel als hertog van Brabant – de latere Keizer Karel V – in Lier in 1516 werden ze geschonken door verschillende leden uit de entourage van Maximiliaan van Oostenrijk en Karel.

Vanaf de jaren 1990 startte  de integrale restauratie van het exterieur van de kerk. Deze restauratie verliep gefaseerd.  

In 2008 begon  de derde restauratiefase die in 2013 gedeeltelijk voltooid werd. Tijdens deze fase werden ook de bovendakse gevels van het hoogkoor gerestaureerd en werden de gebrandschilderde glas-in-loodramen uitgenomen, gedocumenteerd en gestockeerd in de kerk. De beoogde restauratie van de glas-in-loodramen werd evenwel niet uitgevoerd.

Gedurende 10 jaar bleven  de glaspanelen gestockeerd  in een afgeschermde ruimte aan de noordwestzijde van de kerk.

“Monument Vandekerckhove NV uit Ingelmunster kreeg de opdracht de  gebrandschilderde glas-in-loodramen uit het hoogkoor te restaureren.  De kisten met de gedemonteerde glasramen zijn overgebracht naar het glas-in-loodatelier van de aannemer restaurateur.   Na restauratie worden ze teruggeplaatst aan de binnenzijde van de ramen.  Aan de buitenzijde  zullen voorzetramen  de waardevolle koningsramen beschermen”, vertelt schepen van  Patrimonium en Onroerend Erfgoed   Sabine Leyzen.

“Als alles volgens planning verloopt, worden de  koningsramen  in het najaar   teruggeplaatst”, aldus schepen Leyzen. 

Foto © Heren van Lier

Meest recente berichten

Plaats als eerste een reactie

Controleer je email om je profiel te activeren

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder