Sla navigatie over

Indrukwekkende plechtigheid op militaire begraafplaats Lier

Op 11 november 2022 is het precies  honderd jaar geleden dat de eerste Onbekende Soldaat werd begraven aan de voet van de Congreskolom in  Brussel. Op de  begraafplaats aan de Mechelsesteenweg vond voorafgaand aan de plechtigheid op 11 november in Brussel  een indrukwekkende  militaire plechtigheid plaats. Een urne gevuld  met aarde van de dodenakker werd met een militaire escorte naar de begraafplaats in  Brugge overgebracht.

Dat gebeurde In aanwezigheid van een afvaardiging van het leger, het college van burgemeester en schepenen van de stad,  een groep leerlingen van nabijgelegen basisschool Pullaar en een talrijk aantal genodigden.

Ook op 4 andere militaire begraafplaatsen wordt een gelijkaardige  plechtigheid gehouden.Eén van 5   urnes zal  in Brugge aangeduid worden om geplaatst te worden aan de congreskolom  tijdens de plechtigheid op 11 november in aanwezigheid van de koning.

In 1914 kregen veel gesneuvelden na de bombardementen  op de forten tussen Mechelen en Lier een veldgraf . Het Lierse stadsbestuur wilde liever een permanente begraafplaats en kocht daarom een stuk grond aan de Mechelsesteenweg. Onder leiding van Lierenaar Jef Van Boeckel  doorzochten 18 arbeiders de grotere omgeving van Lier. De eerste herbegraving ging van start. 450 Belgische  soldaten waaronder 138 onbekende slachtoffers kregen er  hun laatste rustplaats evenals  42 Britse en Canadese gesneuvelden.

Meest recente berichten

Plaats als eerste een reactie

Controleer je email om je profiel te activeren

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder