Sla navigatie over

Infobord aan Bakkerstoren op Lierse Vismarkt onthuld

In aanwezigheid van schepenen I. Lambrechts en Th. Suetens onthulden Lierse burgemeester R.Verwaest en zijn Antwerpse collega B De Wever plechtig het aangepaste infobordje aan  het Steen, nu de Bakkerstoren op de Vismarkt. Het nieuwe bord bevat meer concrete historische informatie en legt een link met de stad Antwerpen en haar burgemeester.

Het Steen is één van de oudste gebouwen van Lier. De torenvormigeconstructie uit zandsteen, later verhoogd met bakstenen top, dateert  uit 1393 en werd tot in de 16de eeuw gebruikt als stadsgevangenis. 

Toen verhuisde de gevangenis naar de Eikelpoort, sindsdien  ‘Gevangenenpoort’. Later werd het pand verhuurd aan het bakkersambacht, vandaar ook de naam "Bakkerstoren". De Bakkerstoren is een beschermd monument sedert 1992.

Antwerps burgemeester Van Stralen  werd onder het schrikbewind van  de hertog van Alva in 1567 nabij Lier gevat en opgesloten in het Steen. De gevreesde Bloedraad veroordeelde hem ter dood. Eén jaar na zijn aanhouding werd Van Stralen na dagenlange marteling onthoofd.

“In de jaren daarna sloegen talloze Antwerpenaren en Lierenaars op de vlucht, de ergste brain drain uit onze geschiedenis. Lier kwam het nooit helemaal te boven en zou nooit een grootstad worden”, opperde burgemeester Verwaest.

“Het verhaal van Antoon van Stralen draagt ook iets erg actueel in zich. Samenleven in diversiteit staat of valt, net zoals in de zestiende eeuw, met respect. Respect voor elkaars eigenheid en gedachten. Respect voor belangrijke gedeelde waarden zoals vrijheid en gelijkheid”, aldus burgemeester De Wever.

 

 


Plaats als eerste een reactie

Controleer je email om je profiel te activeren

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder