Sla navigatie over

Kunstboek over Lierse kunstschilder Oscar Van Rompay voorgesteld

In dit fraaie kunstboek, overvloedig geïllustreerd met foto’s, maakt u kennis met de voormalige woning van kunstschilder Oscar Van Rompay (1899-1997) aan de Vredebergstraat 6 te Lier, nu een uniek privé- museum, gewijd aan leven en werk van de schilder.

Aan de hand van teksten en foto’s kunt u vertoeven van kelder tot zolder doorheen deze imposante 19de eeuwse burgerwoning met uitgestrekte stadstuin. Ontdek haar geschiedenis en bewoners en geniet van een nooit eerder gepubliceerde verzameling reproducties van het teken- en schilderwerk van Oscar Van Rompay.

In haar “Ten geleide’ schreef Marleen Vanderpoorten :

“Wij kennen Oscar Van Rompaey als de Lierse kunstenaar die meer dan tweeduizend tekeningen en schilderijen heeft nagelaten waarvan vele getuigen van zijn liefde voor het impressionisme, met als inspiratiebronnen zijn geboortestad Lier , Montmartre, de circuswereld , stillevens, portretten en naakt. Wij kennen Oscar als een eigenzinnige man die zo zijn ideeën had over mens en maatschappij: hij kon een mateloze bewondering opbrengen voor sommigen , maar hij kon anderen helemaal afkraken.

Persoonlijk heb ik Oscar goed leren kennen toen ik een beginnend schepen van cultuur was. Hij was toen al een krasse tachtiger. Ik woonde in de buurt en ontmoette hem vaak in onze straat, wat garant stond voor een babbel van minstens één uur over Lier en de Lierse politiek, over musea en altijd weer over zijn vriend Felix Timmermans.

Oscar had een gouden hart dat hij maar heel af en toe bloot gaf. Bijvoorbeeld toen mijn vader levensbedreigend ziek was , bezocht Oscar hem aan zijn ziekbed met zakken vol eigen gekweekte kruiden en fruit uit zijn prachtige tuin. Hij was er van overtuigd dat ze minstens levensverlengende kracht bezaten en wilde ze daarom persoonlijk aan mijn zieke vader overhandigen…

Oscar had ook een uitgesproken visie over het behoud van monumenten en gebouwen die de eigenheid van onze stad benadrukken. In Lier betekende en betekent dat heel wat : kerken , het begijnhof, het Schaekbert , het Vleeshuis , een hele reeks stadsgezichten , de stadsvesten…Een toekomst geven aan ons verleden, dat vond Oscar de plicht van elk stadsbestuur.

Met die verzuchting is hij nog altijd actueel. Telkens ik mij inwerk in een monumentendossier van onze stad , weet ik dat Oscar dat goed zou bevonden hebben. Naast de talrijke prachtige schilderijen die hij maakte en aan ons achterliet, heeft ook zijn liefde voor en kennis van het Lierse stadspatrimonium een onuitwisbare indruk op mij nagelaten.

Dit boek is een ode aan Oscar , zijn kunst en zijn liefde voor onze stad! Hij verdient dit meer dan wie ook."

Het boek ( lanceerprijs €50 nadien €60 ) is te bekomen in Huis van Oscar, Vredebergstraat 6, Lier; Visit Lier (Stadhuis Lier) en Standaardboekhandel, Antwerpsestraat Lier, Bestellen kan ook via e-mail : [email protected]

Foto : MR

Meest recente berichten

Plaats als eerste een reactie

Controleer je email om je profiel te activeren

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder