Sla navigatie over

Lier gaststad voor Model European Parliament (MEP)

De jongeren kruipen een week in de huid van EU-parlementariërs en buigen zich over vijf problemen waarvan enkele duizenden MEP-jongeren vonden dat die het meest urgent waren om door de EU te laten behandelen: klimaatverandering, migratie en vluchtelingenproblematiek, euroscepticisme en jongerenparticipatie, jeugdwerkloosheid, terrorisme.

De jongeren worden per commissie op weg geholpen door experts ter zake en werken vijf resoluties uit die ze maandag 29 januari in een plenaire zitting ter discussie en stemming presenteren. Nadien worden de resoluties aan beleidsmakers op verschillende niveaus aangeboden.

De conferentie wordt ingericht met subsidie-steun van EU ERASMUS+ en provincie Antwerpen, en met medewerking van de stad en het St-Gummaruscollege Lier. Relatief nieuw is dat bij de organisatie meerdere leerlingen actief en met verregaande inspraakbevoegdheid betrokken zijn, het verloop van de week ook volledig door leerlingen wordt gerund.

Zo is een leerlinge uit Lier, Emma Hanegraef President van deze WEMEP II-conferentie, samen met Anna Boysen-Carnicé uit Duitsland. Daarnaast geeft er ook een persteam van leerlingen uit België, Nederland en Duitsland verslag van de hele week. Zij werken ook aan een website.

Ook nieuw is dat er een talrijke delegatie van Russische leerlingen volledig meedraaien tijdens de conferentie en een presentatie geven over de milieuprojecten die in Rusland lopen.   Om de culturele beleving compleet te maken, verblijven alle leerlingen bij gastgezinnen uit Lier of de directe omgeving. Het initiatief is gekoppeld aan Pop up Europa, een initiatief van de provincie Antwerpen dat Lier deze maand in Europese sferen onderdompelt. Zo staan in de stedelijke bib Europese boeken in de schijnwerpers, kan je er meedoen aan een boekenquiz en is er een tentoonstelling.

Het volledige programma vindt u op www.popupeuropa.be/programma/lier/

Meest recente berichten

Plaats als eerste een reactie

Controleer je email om je profiel te activeren

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder