Sla navigatie over

Lier ondertekent memorandum heksengemeenten

 

Het college heeft  beslist akkoord te gaan met de ondertekening door  de stad Lier van het memorandum heksengemeenten en de deelname aan het herdenkingsmoment op zaterdag 25 november in Laarne tijdens de internationale Dag tegen geweld tegen vrouwen en meisjes (Orange day). 

Op deze manier wil de stad  het gezamenlijk heksenverleden naar de toekomst toe verder uitdragen en ondersteunen. Samenwerking en wederzijds begrip kunnen leiden tot de nodige magie om dit heksenverleden respectvol te herdenken en op een positieve manier te vertalen naar de hedendaagse samenleving.

De deelname aan het gezamenlijk herdenkingsmoment en de ondertekening van het memorandum sluit mooi aan op de vele acties die de stad Lier in het verleden  al nam om de heksenwaan onder de aandacht te brengen. 

Van de rehabilitatie van de Lierse heksen tot het vernieuwen van de heksensteen op de Grote Markt en een digitale wandeling met QR-code ‘Heksentoer’. Het is een meerwaarde om nu samen met andere partners rond het thema verdere initiatieven en activiteiten uit te werken.

In elke betrokken heksengemeente zullen  kleinschalige herdenkingsacties plaatsvinden met als themakleur oranje. 

Oranje staat, als een heldere en optimistische kleur voor een toekomst zonder geweld tegen vrouwen en meisjes. In de zitting van 18 september 2023 besliste het college eerder al om deel te nemen aan de actie ‘Orange the world’. Verschillende standbeelden in Lier zullen een oranje sjaaltje dragen en het noodnummer 1712.

In februari 2023 kwamen verschillende gemeenten die een ‘heksenverleden of –traditie’ delen samen tijdens een congresmoment in Laarne.  Hier  groeide de idee om deze verbondenheid te gieten in een engagementsverklaring en om jaarlijks én gezamenlijk op nationaal niveau te streven naar een herdenkingsmoment.

De heksensteen, een grote ronde steen in het midden van de Grote Markt , markeert volgens de overlevering de plaats waar de laatste heks in Lier verbrand werd en waar tot in 1842 de terechtstellingen plaatsvonden.

De laatste terechtstelling  van de moordenaar van de pastoor van Nijlen, vond er op 11 mei van dat jaar plaats.

 

 

Meest recente berichten

Plaats als eerste een reactie

Controleer je email om je profiel te activeren

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder