Sla navigatie over

Lier ontvangt derde voorschot voor restauratie Sint-Gummaruskerk

 

De stad  heeft  van de Vlaamse Regering  2.600.000 euro  ontvangen  als derde voorschot voor de restauratie van de Sint-Gummarussite . Deze premie bekostigt mee de restauratie van het exterieur en interieur van de westzijde van de kerk, inclusief de toren. De werkzaamheden   starten eind 2026, na de jaarlijkse Sint-Gummarusprocessie.  

De restauratie bevindt zich momenteel in de tweede fase,  met de start van  de uitvoering  van technieken in de hele kerk. Ook de volledige oostzijde van de kerk wordt onder handen genomen. De gevels worden gerestaureerd, het baksteenmetselwerk, natuursteenmetselwerk en -sculptuurwerk  worden hersteld en vervangen waar nodig. Deze werken werden eind april 2023 aangevat onder leiding van Steenmeijer architecten. 

“In de aanloop naar de restauratie werden alle waardevolle erfgoedobjecten afgeschermd of verplaatst naar een tijdelijk depot in het hoogkoor. Sommige objecten moesten vooraf  een noodzakelijke behandeling en/of noodfixatie ondergaan. De topstukken worden tijdelijk bewaard in een extern klimatologisch gestuurd depot. Op dit moment is men bezig met het zorgvuldig uithalen en stockeren van de natuurstenen vloer. Hierna zal er een uitgebreid archeologisch vooronderzoek plaatsvinden. In 2026 zal de oostzijde van de kerk terug open zijn voor  het publiek en start de derde fase met de werken aan de westzijde van het kerkgebouw. Dit zowel interieur als exterieur” vertelt schepen van Patrimonium en  onroerend erfgoed Sabine Leyzen.

De werken   van dichtbij bezichtigen kan via de kijkdoos aan de hoofdingang van de kerk  Je kan de kijkdoos elke weekdag bezoeken tussen 9 en 16 uur, en in het weekend tussen 10 en 16 uur. 

“In het voorjaar van 2024 organiseren we terug een open wervendag waar je de werken dichtbij kan bekijken. Hou zeker de website goed in de gaten: www.lier.be/restauratie-sint-gummaruskerk”. En zondag 17 september kun je samen met een stadsgids een bezoek brengen aan de Sint-Gummarussite. Hiervoor dien je tijdig een plekje te reserveren via www.visitlier.be”, besluit schepen Leyzen.  

 

 

Meest recente berichten

Plaats als eerste een reactie

Controleer je email om je profiel te activeren

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder