Sla navigatie over

Lier viert 'Nationale Feestdag 2023'

De viering van de nationale feestdag anno 2023  verliep  in onze stad volgens het traditionele  scenario. De dag startte met het plechtige  Te Deum in de  Sint-Pieterskapel aan de H.Geeststraat. De collegiale Sint-Gummaruskerk  was  wegens de restauratiewerkzaamheden niet beschikbaar. 

Nadien volgde een optocht door de stad onder begeleiding van de 'Koninklijke stadsharmonie Leo XIII' voor de  traditionele bloemenhulde aan Den Engel,  het monument van de gesneuvelden achteraan in  de Begijnhofstraat. De plechtigheid werd besloten  met een ontvangst in het stadhuis.

In het stadhuis werden de vertegenwoordigers   van de  burgerlijke  en de militaire organisaties samen met de andere genodigden  welkom geheten  door  burgemeester  Rik Verwaest  en de schepenen  Sabine Leyzen, Thierry Suetens en Ilse Lambrechts.

Burgemeester  Verwaest gaf een heel persoonlijke invulling   aan de  gelegenheidstoespraak. Hij opperde dat een staat een democratische ruimte is  waarin zijn  burgers zich vrij mogen uiten en ontwikkelen. “Ik mag mij al mijn hele leven ongehinderd als Vlaams-nationalist uiten. Ik mocht aan politiek doen bij een Vlaams-nationale partij. En zelfs mee besturen: in mijn eigen stad, mijn eigen Vlaams Gewest en Vlaamse Gemeenschap.  Over de hele wereld worden mensen die hun staat willen hervormen vervolgd.  In België daarentegen kan het wel: daar doen Vlaams-nationalisten, Waalse rattachisten en Oostkantonners al bijna een eeuw onbelemmerd mee aan het democratisch proces. Tolerant zijn voor wie het met je eens is, dat kan iedereen. Tolerant zijn voor wie het fundamenteel anders ziet dan u, dàt vereist kracht. Een staat die zijn  politiek stelsel partijen duldt die hem willen ontbinden is wat mij betreft dus geen zwak land, maar een sterke democratie.”

 Laat dat dus het compliment zijn dat ik België maak. En laat ik vanuit die conclusie ook een oproep doen aan iedereen die België dan wel Vlaanderen een warm hart toedraagt: vertaal die liefde voor jouw keuze nooit in haat voor die van een ander. Zoals Seneca het prachtig formuleerde: als je liefde wil, heb dan lief. Respecteer elkaars overtuiging. Respecteer elkaars vlag. En vooral: gun iedereen zijn eigen feestje. Fijne 21 juli gewenst!”, aldus de burgemeester.

Meest recente berichten

Plaats als eerste een reactie

Controleer je email om je profiel te activeren

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder