Sla navigatie over

Met Groene Gevels vzw meer groen in stad en dorp

Lier gaat samen met 292 andere steden en gemeenten het Lokaal Energie en Klimaatpact (LEKP) ondertekenen. Onder impuls van dit Pact heeft de stad Lier het ambitieuze plan om van Lier een veerkrachtige en duurzame omgeving te maken tegen 2030. 

Het Klimaatactieplan 2.0 biedt de stad een leidraad om deze ambitie effectief te realiseren.  Lier wil inwoners, bedrijven en verenigingen stimuleren om samen de streefdoelen van het klimaatbeleid te verwezenlijken.

Een van de doelstellingen  is om groen en water meer plaats te geven. 

Lier is een groene gemeente en dat wil de stad nog meer in de verf zetten. Om het straatbeeld in Lier te vergroenen en te ontharden gaat de stad een projectsamenwerking aan met Groene Gevels vzw. 

De missie van Groene Gevels vzw is om zoveel mogelijk gevelgroen te verspreiden, zodat onze straten massaal transformeren in groene 'canyons'. Verticaal, grondgebonden groen is dé duurzame oplossing ter verfraaiing van een gevel. Groene Gevels vzw werkt uitsluitend met niet-zelfklimmende klimplanten: klimplanten die zich niet aan de gevel vasthechten, maar die enkel via een klimhulp klimmen. Zo heeft men zelf de controle over waar er groen komt en waar niet en is er  geen kans op wildgroei en gevelschade.

Zeker in een stedelijke context bieden groene gevels tal van voordelen. Een groene gevel is ecologisch en duurzaam, produceert zuurstof, zorgt voor verkoeling en gaat hittestress tegen. Bij gebruik van de juiste klimhulp heeft de gevelplant weinig ruimte en onderhoud nodig.

Bij wijze van voorbeeld krijgt de stedelijke bib  in het voorjaar een demomuur, een groene gevel. Inwoners krijgen zo een beeld van de mogelijke toepassingen van klimhulpen en de verschillende plantensoorten. In een volgende fase volgt nog een participatiemoment voor de aanleg van een geveltuin. Het zet inwoners op weg om met ondersteuning van Groene Gevels vzw zelf een geveltuintje aan te leggen.

 Foto's © Groene gevels vzw

Meest recente berichten

Plaats als eerste een reactie

Controleer je email om je profiel te activeren

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder