Sla navigatie over

Nieuwe melodieën op Sint-Gummarustoren

Zelf bespeelt hij het beiaardklavier elke zaterdag tussen 12 en 13 uur, maar elk kwartier weerklinkt een automatische melodie om de tijdsaanduiding aan te kondigen. Dit mechanisme is te vergelijken met een grote muziekdoos, waarbij de pinnen worden verplaatst om nieuwe melodieën te creëren, het zogenaamde "versteken".   De muziekkeuze valt daarbij elk jaar op componisten of andere belangrijke figuren die worden herdacht. In 2020 is dat Ludwig van Beethoven, die 250 kaarsjes zal uitblazen.

Dichter bij huis is er de herdenking van de Lierse kunstsmid Louis van Boeckel (75 jaar overleden). Ter gelegenheid van de viering van Van Boeckel in 1937, componeerde Frans Boogaerts, de toenmalige directeur van de Stedelijke Muziekacademie, een huldelied met als titel ‘Van Boeckels Smederslied’.

De Belgische Smedersgilde kwam, via voorzitter Jan van de Vliet, met het voorstel om het Smederslied dit jaar te gebruiken voor de speeltrommel van de Sint-Gummarustoren. De stadsbeiaardier maakte er een bewerking van in een korte versie, het resultaat kan je elk halfuur beluisteren.   Op het uur, en op de kwartieren vóór en na het uur weerklinkt Beethoven, respectievelijk met een menuet, en met twee bagatellen, telkens in een verkorte versie.   Benieuwd naar de werking van dit unieke speelwerk? Op www.beiaardlier.be vindt u meer info en een filmpje over het instrument, of breng een bezoekje aan het stadsmuseum!  

Meest recente berichten

Plaats als eerste een reactie

Controleer je email om je profiel te activeren

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder