Sla navigatie over

Onderwijscentrum campus Zwartzusters officieel geopend

In aanwezigheid van burgemeester R. Verwaest en de schepenen I. Andries, A. Goris en S. Leyzen werd de verbouwing  tot onderwijscentrum van de gewezen kloostergebouwen aan de Kloosterstraat officieel geopend.

Schepen van onderwijs Ivo Andries  betoogde  in zijn welkomwoord dat het vernieuwde gebouw voldoet aan de hedendaagse normen  op het vlak van duurzaamheid, comfort en veiligheid. De gevel langs de straatzijde mocht als beschermd stadsgezicht niet gewijzigd worden. De voorgevel en het dak werden gerestaureerd dankzij subsidies van het Agentschap Onroerend Erfgoed. De rest van de bestaande gebouwen werd – met uitzondering van de kapel – zo goed als volledig gesloopt. Langs de kant van de binnentuin werd een polyvalente inkomhal-ontvangstruimte aangebouwd. 

De dwarsbeuk van het voormalige klooster bevat nu 14 leslokalen waarvan zowel de Podiumacademie als Ligo , het vroeger Centrum voor basiseducatie,  het CVO , het Centrum voor volwassenenonderwijs van het gemeenschapsonderwijs als Kisp,  het Katholiek Instituut voor Sociale Promotie Kisp gebruik kunnen  maken.Om de renovatie te financieren  werd OCMW-patrimonium verkocht. 

Directeur Geert Hendrix van Podiumacademie Lier belichtte de recente geschiedenis van het gebouw.”In 2008 besliste de Stad  het voormalige klooster van de Zwartzusters aan te kopen voor 1,5 miljoen euro. De Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans (nu Podiumacademie) kon  haar  intrek  nemen in de gelijkvloerse lokalen. In 2014 startte de grondige renovatie van de vleugel aan de Volmolenstraat door Toerisme Vlaanderen, dat hem ombouwt tot Cultuurhostel Bed Muzet. De renovatie van de overige vleugels startte vanaf 2016.“De doorbraak voor de grondige verbouwing van de vleugel die wij vandaag openen komt door de combinatie tussen Cultuur en cultuuronderwijs en de toenemende vraag naar taallessen voor anderstalige nieuwkomers. Het  voormalige klooster kreeg als nieuwe naam campus Zwartzusters ”,  vertelt directeur  Hendrix. 

Meest recente berichten

Plaats als eerste een reactie

Controleer je email om je profiel te activeren

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder