Sla navigatie over

Onthulling beeld van F. Timmermans in stedelijke bib

Vorig jaar kocht stadsmuseum Lier een beeld van Felix Timmermans aan van mevrouw Gemma Dom. Vandaag  5 juli op de verjaardag van de auteur  onthulde schepen Lambrechts  het kunstwerk in de inkomhal van  de bib , om bezoekers te verwelkomen.

Het gaat om een bronzen hoofd  van Timmermans gemaakt door kunstenaar en vriend Achiel Moortgat. 

Schilder en beeldhouwer Achiel Moortgat (1881  – 1957)  studeerde aan Sint-Lucas in Gent en aan de Academie in Antwerpen. In 1909 behaalde hij de prijs van Rome. Vanaf 1911 leidde hij het atelier van Gerd Brüx in het Duitse Kleef. Hij was er mede-oprichter van de Kleefse kunstenaarskring Profil en lid van de Reichskulturkammer. In 1944 keerde hij samen met zijn gezin terug naar Baasrode.

Het beeld kreeg nu een plekje aan de inkom van  de bib . Van dit werk  bezit  het museum ook een exemplaar in gips.

Daarnaast maakte Moortgat ook nog twee andere beelden van Timmermans: een schouderstuk in gips  in de museumcollectie en ten halve lijve in brons staat in Duitsland.

Bibliothecaris Goedele Schrijvers: "Het beeld straalt vriendelijkheid en gemoedelijkheid uit en vormt ongetwijfeld een nieuwe trekpleister voor de bibliotheek.” Volgens de bibliothecaris brengt een aai op  de krullebol  van het beeld geluk. De daad werd  dan ook  onmiddellijk bij het woord gevoegd door enkele  jeugdige  bezoekers.

Meest recente berichten

Plaats als eerste een reactie

Controleer je email om je profiel te activeren

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder