Sla navigatie over

Open Monumentendag in Lier

Het begijnhof is ontstaan rond het midden van de 13e eeuw. In 1966 werd het beschermd als monument en cultuurhistorisch landschap , in 1998 erkend als Unesco-Werelderfgoed. In 2001 werd Barbara Van der Wee Architects aangesteld  voor de opmaak van een masterplan voor de restauratie en ontwikkeling van het begijnhof. In 2018 werd een erfgoedbeheersplan opgesteld. Dat plan wordt nu in 5 fasen uitgevoerd vanaf 2020 tot 2025. In de eerste fase wordt het openbaar domein vernieuwd .

Tijdens de Open Monumentendag kunnen de gerestaureerde huisjes in de Symforosastraat bezocht worden tussen 10 en 17 uur. De projectarchitecten van Studio Roma, bouwhistorici en restauratie-experts verwelkomen de bezoekers.

In de kapel van het wezenhuis en de tuin geeft coördinerend architect Barbara Van der Wee doorlopend toelichting over het historische en architecturale verleden van het begijnhof en de plannen voor het toekomstig beheer.

In de Sint-Margaritakerk kan van 11 tot 17 uur een bezoek gebracht worden onder begeleiding van een stadsgids.

In de voormalige pastorie in de Begijnhofstraat leidt bouwhistorisch onderzoeker Tim Bisschops een rondleiding om 14, 14.30, 15 en 15.30 uur.

Buiten het begijnhof hebben van 10 tot 17 uur rondleidingen plaats in de Sint-Gummaruskerk en kan van 14 tot 18 uur een bezoek gebracht worden aan het museum en de tuin met hommelhotelletjes in het Huis van Oscar aan de Vredebergstraat.

Meest recente berichten

Plaats als eerste een reactie

Controleer je email om je profiel te activeren

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder