Sla navigatie over

Reculer pour mieux sauter

Allerlei besparingen die broodnodig lijken te zijn, werden onmiddellijk  heftig bekritiseerd door de oppositie. Soms misschien terecht, maar als het budget kleiner is dan voorgaande jaren, moet er nu eenmaal ergens geld bijeen gezocht worden. Het met wat minder doen, is dan de opdracht. Keuzes moeten gemaakt worden en prioriteiten van de bestuursploeg moeten open en bloot op tafel!

Dat hebben de lokale besturen in 2013 al volop gedaan. Nu is het de beurt aan de Vlaamse en federale regering om daar werk van te maken.

Vorige week was het vooral de nieuwe liberale Vlaamse minister van Cultuur en Media die alle ogen op zich gericht kreeg. Hij wond er ook geen doekjes om en stelde duidelijk waar het op staat. Natuurlijk is besparen geen hobby van hem, en natuurlijk zijn kunst en cultuur prioriteiten in een levenskrachtige en toekomstgerichte maatschappij. Maar misschien is het niet negatief om af en toe het kunsten- en cultuurbeleid grondig te overdenken en het debat te voeren over waar de overheid prioritair moet ondersteunen en op elke manier ze dat moet doen.

Alles bij het oude laten en overal een percentje minder geven aan financiële middelen, m.a.w. de kaasschaaf hanteren, is het gemakkelijkste en lijkt vaak op de minste weerstand te stoten. Maar het getuigt niet echt van visie en betrokkenheid bij de sector.

Het debat zal nog uitgebreid gevoerd worden, maar dat de cultuursector een minister heeft die weet waar het over gaat en weet waar hij liefst naartoe wil, staat nu al als een paal boven water.

Of dat in andere beleidsdomeinen ook het geval is, zal nog moeten blijken: leerkrachten één uurtje langer laten werken, of subsidies voor animators  in rusthuizen schrappen, getuigt niet echt van veel bevlogenheid...

Financieel schaarse tijden zijn vaak beleidsmatig ook boeiende tijden met  vaak enige onrust weliswaar, maar vaak ook met creatieve en progressieve oplossingen. Zegt een spreekwoord niet "reculer pour  mieux sauter"?

Afwachten hoe het debat verder verloopt, maar hopelijk wordt hierin een kans gezien en gegrepen om het belang van kunst en cultuur te benadrukken!

Meest recente berichten

Plaats als eerste een reactie

Controleer je email om je profiel te activeren

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder