Sla navigatie over

Smedersgilde herdenkt Lodewijk Van Boeckel

In het weekend van vrijdag 31 mei tot en met zondag 2 juni is van 9.30 tot 18u. in het Hof van Santhoven aan de Vismarkt een 15tal smeden aan het werk in de sfeer van de kunstwerken van hun illustere voorganger.

Er wordt o.m. een nieuwe bloemenpalm gesmeed die op de grafsteen van Lodewijk Van Boeckel op het oud-kerkhof aan de Mechelsesteenweg zal geplaatst worden. Het hele weekend krijgen kinderen vanaf 7 jaar de kans het ambacht van smid zelf te proberen, ze kunnen met hulp van de smid een werkstukje smeden dat ze mee naar huis mogen nemen.

In het Hof kunnen ook het hele weekend kunstwerken van Van Boeckel bewonderd worden.

De smeden zullen tijdens het weekend ook herdenkingsplaquettes slagen met de beeltenis van Lodewijk Van Boeckel . De eerste 75 zullen genummerd worden en te koop aangeboden worden à 30 euro, de ongenummerde plaquettes kosten 20 euro. De opbrengst wordt gebruikt voor de financiering van workshops en opleidingen van de gilde.

Visit Lier werkt mee met een dagarrangement met een geleid bezoek aan de smederij en de Van Boeckelwandeling die één uur duurt. ( [email protected] )

Lodewijk (Louis) Van Boeckel was een indrukwekkende verschijning. Hij was een krachtige figuur met een verbazende werkkracht. Van Boeckel bewerkte het ijzer tot strijdende draken, arenden , serpenten en vechtende hanen. Hij smeedde o.a. de poorten van de Nationale Bank in Athene , van het hek van het Witte Huis in Washington DC en van de monumentale kathedraalpoorten in Rosario en Buenos Aires . In het museum en in het stadhuis prijken vele van zijn scheppingen waaronder het smeedwerk ‘Gevecht tussen de arend en de slang’ in de Van Boeckelzaal. Zijn werk zal blijven getuigen van een onmiskenbaar meesterschap.

Ter gelegenheid van de 50ste verjaardag van zijn afsterven creëerde Ann-Marie Volders zijn buste , die een ereplaats kreeg in het stadspark.

Meest recente berichten

Plaats als eerste een reactie

Controleer je email om je profiel te activeren

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder