Sla navigatie over

Smedersgilde wil hulde brengen aan kunstsmid Van Boeckel

Het bestuur van de Belgische Ambachtelijke Smedersgilde verzamelde zaterdag in zaal Van Boeckel van het Timmermans-Opsomermuseum aan de Netelaan voor een eerste vergadering rond de herdenking van het overlijden 75 jaar geleden van kunstsmid Louis Van Boeckel (1857-1944) op 6 juli 2019. Burgemeester Boogaerts woonde de samenkomst bij namens het stadsbestuur.

Voorzitter van de Belgische Ambachtelijke Smedersgilde Jan van de Vliet, wil er een uniek herdenkingsmoment van maken. “Van Boeckel was één van de voorlopers van het moderne smeedareaal. Als kunstsmid is hij bekend over de hele wereld,. Onze vereniging tracht het ambacht van smeden in stand te houden, dus vinden we dat we de 75ste verjaardag niet zonder meer kunnen laten passeren.De organisatie van de huldiging vergt wel een heel jaar voorbereiding , hopelijk in samenwerking en met de steun van het stadsbestuur”.

De kleinzoon van Louis Van Boeckel die dezelfde naam draagt was ondanks zijn hoge leeftijd (89) eveneens aanwezig. “Ik hoop dat ik de plechtige herdenking nog zal kunnen beleven”, opperde de kranige senior.

Lodewijk (Louis) Van Boeckel was een indrukwekkende verschijning. Hij was een krachtige figuur met een verbazende werkkracht. Van Boeckel bewerkte het ijzer tot strijdende draken, arenden , serpenten en vechtende hanen. Hij smeedde o.a. de poorten van de Nationale Bank in Athene , van het hek van het Witte Huis in Washington DC en van de monumentale kathedraalpoorten in Rosario en Buenos Aires . In het museum en in het stadhuis prijken vele van zijn scheppingen waaronder het smeedwerk ‘Gevecht tussen de arend en de slang’ in de Van Boeckelzaal. Zijn werk zal blijven getuigen van een onmiskenbaar meesterschap.

Ter gelegenheid van de 50ste verjaardag van zijn afsterven creëerde Ann-Marie Volders zijn buste , die een ereplaats kreeg in het stadspark.

Meest recente berichten

Plaats als eerste een reactie

Controleer je email om je profiel te activeren

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder