In de aula van campus Thomas More aan de Antwerpsestraat organiseerde de stad in samenwerking met de lokale politie een infoavond voor ouders, opvoeders en schoolgaande jongeren rond dit thema .
Christophe Van Bortel, commissaris van de Computer Crime Unit van de federale gerechtelijke politie Antwerpen lichtte de verschillende vormen van cybercriminaliteit toe en gaf het ruim opgekomen publiek tips en tricks om het sociale mediagebruik van kinderen en jongeren gezond te houden.
Hoe is fraude te voorkomen ?
Privacyinstellingen : wees streng en deel zo weinig mogelijk
Cookies : aanvaard alleen essentiële/functionele cookies .
Persoonlijke gegevens : deel ze zo weinig mogelijk. Let op voor phishing en voor mensen die jouw persoonlijke gegevens vragen.
Vertrouw niets of niemand : je kan zijn wie je wil op internet. Pas op voor wie je niet kent. Accepteer alleen vrienden die je kent.
Alles blijft op het internet. (internet never forgets!). Wat je zelf post, wat anderen posten tot in het oneindige . Iedereen kan het zien. Denk aan de toekomst.
Schepen van Sociale Zaken Annemie Goris: ‘Via sociale media kunnen jongeren communiceren, zich creatief uitdrukken en een eigen online identiteit ontwikkelen. Het is belangrijk dat jongeren in hun exploratie van sociale media begeleid worden en zo op een veilige manier betrokken kunnen blijven’.
Schepen van Onderwijs Ivo Andries: ‘Het is belangrijk om bij ouders en opvoeders bewustzijn te creëren over de gevaren, zo kunnen ze jongeren begeleiden bij het veilig en verantwoordelijk gebruik van sociale media’.