Sla navigatie over

Stad Lier herdenkt Groote Oorlog

De noodwoning werd gereconstrueerd gebaseerd op authentieke plannen en archiefmateriaal. Tijdens de beschietingen eind september -begin oktober 2014 werden in Lier en Koningshooikt ruim 1.400 huizen onbewoonbaar. In Lier werden tussen 1919 en 1924 417 houten woningen gebouwd. In de replica naast het stadhuis zijn twee kamers ingericht die het dagdagelijks leven uit de jaren 20 oproepen . Tekst- en fotopanelen geven informatie over de woningnood en de noodwoning. De noodwoning gaat tot 2018 op reis in de regio.

Het afficheproject 'Gesneuveld, gevlucht, verwoest' maakt de impact van de oorlog op de stad tastbaar aanwezig. Aan bepaalde panden in de stad op de as Leuvensepoort-Antwerpsepoort hangen de affiches met de naam en begraafplaats van de gesneuvelde en de vluchtplek waar de bewoners 4 jaar verbleven.

Om het oorlogsgeweld te ontvluchten trekken 25.000 van de 26.000 Lierenaars naar veiliger oorden. De meesten keren na enkele weken terug maar 4à 5.000 Lierenaars verblijven de hele oorlog in Groot-Brittanië , Frankrijk of Nederland. Een 130 opgeroepen Lierenaars sneuvelt tijdens WO I .

Het verdere programma voorziet een gevarieerd aanbod lezingen , theater en muziek rond het oorlogsthema aangeboden door het Liers Cultuurcentrum , themawandelingen aangeboden door Toerisme Lier en een top 100 van sterke oorlogsvoorwerpen en verhalen in het museum.

Meest recente berichten

Plaats als eerste een reactie

Controleer je email om je profiel te activeren

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder