Na de werkzaamheden op de Begijnenvest en Davidsvest, plant Lier volgende stappen van het goedgekeurde erfgoedplan op de Anton Bergmannvest en Spuivest. De stad krijgt hier, na afronding van de werken, een erfgoedpremie voor.
Er worden 13 bomen geveld en vervangen door 33 duurzame inheemse bomen: kastanje, linde, beuk, haagbeuk, esdoorn, walnoot, zomereik en tamme kastanje.
Daarnaast brengt de stad inheems bosplantsoen zoals hazelaar, meidoorn, hulst, haagbeuk aan op verschillende plaatsen om esthetische redenen en om sluipwegen af te sluiten.
De boomstammen van de gekapte bomen worden hergebruikt om oude bomen te beschermen. 92 meter acaciastammen beschermen zo de bomen voor wandelaars, fietsers en sluiten sluipwegen af op verschillende locaties op beide vesten.
Daarnaast zal de stad, net als voor de Begijnenvest en Davidsvest eiken slagbomen maken en plaatsen ter afsluiting van de Anton Bergmannvest en Spuivest bij stormweer of werken. In totaal gaat het om 13 slagbomen in staal bekleed met hout.
Alle werken zijn voorzien tussen november en maart 2024, met uitzondering van de 13 slagbomen die later in 2024 volgen. In totaal plant de stad 86 nieuwe bomen op de vesten.
De totale kosten bedragen 41.279 euro . 60% van deze kosten krijgt de stad terug als erfgoedpremie na afronding van de werken.
In 2019 keurde het college het erfgoedbeheersplan voor de stadsvesten voor de periode 2020-2044 goed. De goedkeuring van het Agentschap Onroerend Erfgoed volgde in 2020.
Vorig jaar kreeg de stad voor de Begijnenvest en de Davidsvest een erfgoedpremie voor het vervangen van slechte en uitheemse bomen, boomonderzoek, het beschermen van oude waardevolle bomen, het afsluiten van sluippaden, het planten van bosplantsoen en het plaatsen van slagbomen bij stormweer of werken.
De slechte bomen zijn al gekapt. De nieuwe 53 bomen en het bosplantsoen worden ook dit winterseizoen nog geplant. Ook de 14 slagbomen zullen dit winterseizoen nog volgen,.