Het opleidingstraject dat Stans moet doorlopen om volwaardig te fungeren als therapiehond is niet min. Zo wordt haar onder meer aangeleerd geen kamers te betreden waar ze niet welkom is (aan de hand van bestickering) en op een stoel te gaan zitten om bewoners die bedgebonden zijn te kunnen begroeten.
Daarnaast leert ze ook de kop op de schoot te leggen zodat de bewoner haar gemakkelijk kan aaien, geen koekjes aan te nemen van bewoners en niks op te knabbelen van wat ze op de grond vindt. Stans is zeer gemotiveerd, voor het opleidingsprogramma komt ze twee halve dagen per week kennismaken in WZC Paradijs. Nu al is ze een erg graag geziene gaste, die zich bovendien voorbeeldig gedraagt.
Stans wordt op termijn een volwaardige voltijdse collega : ze zal dan haar ‘eigen weg’ gaan op twee afdelingen in WZC Paradijs, en – dankzij het doorgedreven opleidingstraject – perfect weten waar ze welkom is en waar niet. Ook op de vier andere afdelingen zal ze vast en zeker op bezoek komen, maar dan altijd onder begeleiding van de animatiemedewerker van WZC Paradijs.
“Dieren brengen niet alleen 'leven in de brouwerij', uit onderzoek blijkt ook dat het effect van dieren op zorgbehoevende ouderen onmiskenbaar positief is “ , zegt OCMW voorzitter Vanderpoorten. “Het knuffelen van dieren maakt een stof vrij in de hersenen die het geluksgevoel verhoogt. De 'aaibaarheidsfactor' heeft een aantoonbaar gunstig effect in de zorg voor ouderen. Kortom: dieren verhogen de levenskwaliteit. Net daarom wil WZC Paradijs investeren in de bijdrage van dieren in de zorg”, aldus de OCMW voorzitter.