Sla navigatie over

Update restauratie begijnhof

Om de bewoners van het begijnhof verder te informeren over de stand van zaken en volgende stappen in het restauratiedossier, organiseerde de stad een bewonersvergadering .

Schepen van onroerend erfgoed en patrimonium  Sabine Leyzen  verwelkomde de bewoners en introduceerde haar medewerkers Stéphanie D’Hulst  en Karen Proost .

Erfgoeddeskundige Stéphanie D’Hulst  belichtte de plannen en fasering van de werkzaamheden

In december 2018  sloot Lier een meerjarenpremie-overeenkomst voor de restauratie van het begijnhof af met de Vlaamse Regering. De Vlaamse Regering  geeft een erfgoedpremie gespreid over vijf jaar zodat op 10 jaar tijd 45 woningen worden gerestaureerd en de straten heraangelegd.

De werken worden in vijf fases  uitgevoerd. Tijdens de eerste vier (2022 - 2027) wordt aandacht besteed aan de gevels, de daken en de bewaarde historische interieurs , wordt  het wooncomfort  verbeterd en de woningen aangepast aan de hedendaagse normen van hygiëne, veiligheid en energieverbruik.In de laatste fase (2026-2028  )wordt  de toegankelijkheid verbeterd met de herinrichting van de straten met gescheiden riolering. 

Teamcoördinator Toerisme en Erfgoed,  Karen Proost vertelde dat

in de zomer van 2024  het infopunt en de authentieke begijnhofwoning aan de Wezenstraat 7 te bezoeken zal  zijn voor het  publiek . Ook de verenigingen kunnen dan hun intrek nemen in de lokalen van het gemeenschapscentrum Oud-Kerkhof 13 . Het koffie- en theehuisje en het hotelappartement  Wezenstraat 7 en de B&B aarn de Martienushoek 2  zullen samen met het heraangelegde openbaar domein opengaan in 2029.

 

 

 

 

 

Meest recente berichten

Plaats als eerste een reactie

Controleer je email om je profiel te activeren

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder