Sla navigatie over

Verlenging maatregelen tegen coronadreiging tot en met 3 mei

Doe-het-zelfwinkels en tuincentra kunnen opnieuw openen, onder dezelfde voorwaarden als voedingswinkels. De veiligheidsafstanden zullen moeten worden gerespecteerd.

Bewoners van residentiële voorzieningen – d.w.z. rust- en verzorgingstehuizen of centra voor personen met een beperking – mogen bezoek bezoek krijgen van een vooraf aangeduid persoon. Voorwaarde is wel dat de persoon in kwestie de afgelopen twee weken geen symptomen van de ziekte heeft vertoond. Het moet ook altijd dezelfde persoon zijn. De residentiële voorzieningen zullen deze bezoeken zelf kunnen organiseren. Deze regels zullen ook van toepassing zijn voor mensen die geïsoleerd leven en die zich niet kunnen verplaatsen.

Vrijdag 24 april wordt een nieuwe Nationale Veiligheidsraad georganiseerd met als doel de volgende stap in de afbouw van de maatregelen vanaf begin mei nader uit te werken.Dat wordt een gradueel proces gebaseerd op de adviezen van de wetenschappers.

Deze strategie zal steunen op verschillende pijlers, namelijk de veiligheidsafstanden, grootschalige screening maar ook tracing, de ontwikkeling van nieuwe regels die in de bedrijfswereld moeten worden toegepast.

Het dragen van een mondmasker – zelfs een zogenaamd comfortmasker – zal ook een belangrijke rol spelen in de afbouwstrategie. Naarmate de maatregelen geleidelijk worden afgebouwd, zullen stoffen maskers worden aanbevolen voor elke situatie waarin geen veilige afstanden kunnen worden aangehouden.

Op korte termijn zal de Nationale Veiligheidsraad zich uitspreken over de analyses en voorstellen van de groep die belast is met de exitstrategie, onder meer over de juiste timing en de voorwaarden voor de geleidelijke heropening van de winkels en horecazaken, maar ook over de aanpak van scholen, stages, jeugdbewegingen en reizen. Vóór eind augustus mogen geen massa-evenementen zoals festivals worden georganiseerd.

In de bedrijfswereld blijven de huidige regels van toepassing totdat de protocollen per sector kunnen worden bekrachtigd. Dat moet de bedrijven in staat stellen hun normale activiteiten zo snel mogelijk te hervatten en tegelijkertijd adequate werkomstandigheden voor hun werknemers te garanderen, aangepast aan de situatie.

Telewerken moet nog enige tijd de voorkeur blijven krijgen.

Meest recente berichten

Plaats als eerste een reactie

Controleer je email om je profiel te activeren

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder