Sla navigatie over

Voetbal in tijden van oorlog

De vereniging “Recht en Vrijheid Lier” organiseerde  een  beklijvende voordracht over  het voetbal in bezet België  tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Voetbalhistoricus Kurt  Deswert , auteur van  het boek "Schwalbe"  belichtte voor de talrijke aanwezigen  de verzwegen geschiedenis van de Belgische kleedkamers tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Een verhaal van opportunisme en heldenmoed, van voetballers  in het verzet en voetballers in de collaboratie. De nazidictatuur verdeelde de samenleving en dus ook het voetbal. In de microcosmos van het  voetbal waren de ideologische tegenstellingen immens.

Ook het tragische lot  van de Joodse spelers, arbiters en trainers werd blootgelegd . En het relaas van  de Belgische voetballers die bij Engelse en… Duitse teams aan de slag gingen kwam aan bod. 

Vaak wordt gedacht dat er niet werd gevoetbald in die periode. 'Onterecht’, vertelde  Kurt Deswert. ‘De Duitse bezetter had er alle belang bij om voetbalwedstrijden te laten plaatsvinden. Op die manier wilde de nazi’s  de rust en orde bewaren,  en bij de bevolking de indruk wekken dat er al bij al weinig was veranderd  tijdens hun bezetting." 

 

Meest recente berichten

Plaats als eerste een reactie

Controleer je email om je profiel te activeren

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder