In aanwezigheid van gedeputeerde van Natuur J. De Haes , voorzitter van Integraal Waterbeleid D. Soens , voorzitter van Natuurpunt De Wielewaal M. Vermylen , Lierse schepenen A. Goris, S. Leyzen en T.Suetens en tal van genodigden vond in het provinciaal overstromingsgebied de Jutse Plassen aan de Lierbaan tussen Koningshooikt en Putte, de feestelijke inhuldiging plaats van de vogelkijkhut ‘de hut van Jut’. Het betekende ook meteen de start van de ’24 uur Natte Natuur’, met spetterende activiteiten voor kleine en grote natuurliefhebbers.
In zijn welkomstwoord stelde schepen van Natuur en Milieu Thierry Suetens dat de splinternieuwe vogelkijkhut in de Jutse plassen een extra recreatieve troef betekent voor stad en dorp.”Het natuurgebied beheerd door Natuurpunt De Wielewaal is niet enkel perfect voor ornithologen, maar ook voor wandelaars en voor jongeren en gezinnen met kinderen die de natuur willen ontdekken.”
“De Jutse Plassen zijn voor veel Hooiktenaars een belangrijke, groene plaats. Ze komen er om te wandelen of te joggen of ze zoeken er bewust de rust en natuur op. In het visiedocument voor een Veerkrachtig Koningshooikt pleiten ze voor een uitbreiding van het gebied . Daarnaast vragen de inwoners de erkenning als natuurgebied zodat het domein Jutse Plassen ook in de toekomst zeker behouden blijft”, benadrukte schepen Suetens.
Deputé De Haes prees de vlotte samenwerking van de provincie, Natuurpunt en de stad onder leiding van Regionaal landschap Rivierenland als sleutel tot succes bij de realisatie van dit schitterend natuurdomein.
Voorzitter Marc Vermylen nodigde de natuurliefhebbers uit te komen genieten van de 24 uur Natte Natuur in dit unieke landschap.
De vogelkijkhut heeft een groendak en een aanloopsteiger en brengt natuurliefhebbers door het riet tot aan de rand van het open water. De hut is zo opgebouwd dat ze , zelfs bij het vollopen van het overstromingsgebied, steeds boven het hoogste waterpeil blijft uitsteken. In de Jutse Plassen zijn al meer dan 180 verschillende vogelsoorten waargenomen waaronder zeldzame soorten als de woudaap en de purperreiger.