Sla navigatie over

Ziekenhuis neemt als eerste zorgclown in dienst

Via nauwe samenwerkingen met zorgverleners ontwikkelen zij vernieuwende projecten waarin de clown een concrete ondersteuning en aanvulling is op de zorg. Zorgclowns & Co hebben nu een partner gevonden in het H.-Hartziekenhuis te Lier, dat als eerste ziekenhuis van België een clown in dienst heeft genomen.

De Zorgclowns & Co VZW zijn professioneel opgeleide clowns, die zowel kennis hebben van de clownstechnieken als van o.a. psychologie, ziektebeelden en hygiëne. Ze werken voor personen in fragiele situaties, om via contact verlichting te brengen en mensen terug in hun kracht te zetten. Dit gebeurt via spel, verhalen, muziek, zang, stilte, aanraking, … op maat van elk individu.

Volgens Dr. K Garmyn, kinderarts in het H. Hart Ziekenhuis zijn de effecten van een clownbezoek niet te onderschatten: lachen brengt zuurstof naar het lichaam en de organen. Het werkt stressverlagend, kinderen slapen en eten beter, wat de algehele weerstand vergroot. Endorfines worden aangemaakt, wat pijnstillend werkt en wat soms maakt dat er minder medicijnen nodig zijn. Ook ontstaat er een betere communicatie tussen de patiënt en de andere zorgverleners en helpen clowns bij de vermenselijking van de gezondheidszorg.

Zorgclowns & Co gaan op bezoek bij kinderen, maar ook bij volwassenen, en bij personen met een beperking. De clowns werken steeds in duo om in te kunnen zetten op kwalitatief spel. De tweede clown die in het ziekenhuis werkt , wordt volledig met sponsorgelden betaald.

Meest recente berichten

Plaats als eerste een reactie

Controleer je email om je profiel te activeren

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder