Sla navigatie over

Zo beleven kinderen en jongeren hun stad

In aanwezigheid van schepenen Ivo Andries, Thierry Suetens , Annemie Goris ,  meerdere gemeenteraadsleden  en  een volle zaal jongeren   presenteerde  de jeugddienst  in Jeugdcentrum Moevement de resultaten van de  online vraag aan ruim 1.800 kinderen en jongeren tussen 8 en 25 jaar  hoe ze het leven in Lier ervaren .

De bevraging ging over 5 thema’s : welzijn, vrije tijd, openbare ruimte, veiligheid en mobiliteit.

Op het vlak van welzijn willen ze naast een warm en veilig huis eten op school voor iedereen met een lege brooddoos. Bij problemen thuis of op school zoeken ze plaatsen of mensen waar ze terechtkunnen. Ze ervaren ook heel wat drempels wanneer ze psychologische ondersteuning nodig hebben.

Wat vrije tijd betreft  zouden ze als burgemeester zorgen voor een gezellige grote ruimte met buitenzwembad. Activiteiten zouden ze beter afstemmen  op hun interesses en leeftijd met sport- en muziekinitiaties, openluchtfilms, knutselactiviteiten, BMX parcours, marktjes, livemuziek  en free podia.

Lierse jongeren hebben in de openbare ruimten  duidelijke nood aan meer groen ook in het stadscentrum  om te kunnen genieten van de  rust en de natuur. Ze willen meer bos en een extra stadspark.Een groene omgeving is voor hen essentieel voor de leefbaarheid van de stad.

Over het thema veiligheid reageren ze over alle leeftijden unaniem: meer verlichting op straat, de vesten, de Netedijken en in smalle steegjes als het donker wordt, consequenties voor mensen die anderen in gevaar brengen en plaatsen of mensen waar ze terechtkunnen als ze zich onveilig voelen.

Op het vlak van mobiliteit voelen kinderen en jongeren zich niet veilig in het verkeer. Belangrijkste reden is de slechte staat van voet- en fietspaden. Aangekaarte knelpunten zijn putten in de weg, slecht liggende of losse kasseien, onvoldoende ruimte en te weinig veilige afbakening van de rijbaan.

Conclusie : kinderen en jongeren actief betrekken bij het stedelijk beleid is een fundamenteel onderdeel van het lokaal kinderrechtenbeleid. Ze zijn de enige expert van hun eigen leefwereld. Door in hen te investeren, zouden we  van onze stad een nog betere plek maken voor iedereen.

 


Plaats als eerste een reactie

Controleer je email om je profiel te activeren

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder